HISTORIEK

Het oudste spoor van de plaats waar Het PalingsHuis zich nu bevindt, gaat terug tot 1506. Tot 1870 stond er op de hoek van de Caeye en de Costerstraet een woning die Het Haentje, later ook Amsterdam, werd genoemd.De achtereenvolgende bewoners waren bierschippers en bierstekers. 

De woning werd rond 1870 gesloopt en vervangen door het huidige gebouw. De oudste foto dateert van 1890, toen het gebouw Het PalingsHuis heette. De oudste schriftelijke verwijzing dateert van 1901 in het weekblad De Schelde, toen de zaak werd uitgebaat door het echtpaar Emiel De Wolf en Josefien Roosen. Het cafe werd een restaurant, een populaire formule die later ook door andere zaakvoerders werd overgenomen. 

Op 1 augustus 1973 namen Remi Van Grasdorff en Annemie Goossens het restaurant over. Ze waren maar enkele maanden bezig toen Temse in december 1973 getroffen werd door een overstroming, met Het PalingsHuis als één van de zwaarst getroffen huizen. Drie weken sluiting was het resultaat, naast honderdduizenden franken schade. 

Het tweetal begon echter met volle moed en zette door. Dankzij een combinatie van inzet, kennis, kunde en vele andere kwaliteiten, genoten ze alsnog van een waar succes in de veeleisende horecasector. 

Het PalingsHuis kende een gestage groei en de roep van de gastronomische kwaliteit echode steeds verder. Temse herleefde en honderden toeristen vonden opnieuw hun weg naar de stad aan de Schelde.